Ugrás a tartalomra
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Bársonykanapé tisztítása és 7 dolog, amit SOHA ne tegyél a bársonykanapéddal

Bársonykanapé tisztítása és 7 dolog, amit SOHA ne tegyél a bársonykanapéddal

Bársonykanapé, az elérhető luxus

A bársony egyedi megjelenése és magas előállítási költsége miatt már a középkorban a nemesség szimbóluma volt. Ez napjainkig sem változott, hiszen a bársonykanapé minden nappaliba páratlan luxust csempész. Szuper ízlésre vall, hogy neked is bársonykanapéd van, ha pedig rendszeresen és megfelelően ápolod, sokáig gyönyörű is marad.

Mielőtt házilag tisztítanád a bársonykanapédat, vedd figyelembe, pontosan milyen anyagból készült. 

A bársony alapanyagai lehetnek:

 • Selyem: a legpuhább bársonykanapék ebből készülnek.
 • Pamut: matt felületű, más szálakkal vegyítve ellenállóbb.
 • Vászon: a festéket remekül beszívja, ezért széles színpalettából válogathatsz.
 • Gyapjú és moher: állati eredetű, mind közül ez a legvastagabb, legellenállóbb.
 • Kronos szövet: szintetikus, puha anyag. Nem bolyhosodik, ellenáll a kopásnak és jó légáteresztő. Állatbarát vagy kisgyermekes családba tökéletes választás.
 • Elasztikus bársony: különösen rugalmas szövet.
 • +1: Velúr: a bársonyos hatás olcsóbb alternatívája, modern és népszerű.

Ha nem tudod, hogy VIP kanapéd milyen bársonyból készült, kérdezd meg kollégáinkat.

A bársonykanapé tisztítása

A bársonykanapé tisztításánál alapszabály, hogy soha ne csak a foltot tisztítsd, hanem a bútor egészét. Így elkerülhető, hogy a szennyeződés fakó foltot hagyjon maga után.

Tippek a bársonykanapé-tisztításhoz:

 1. Lágy sörtéjű, puha kefét használj, soha ne dörzsölj vele.
 2. Frissítő tisztításnál elegendő langyos vizet használnod.
 3. Ha valami ráborul a kanapéra, először száraz papírtörlővel itasd fel a foltot. (Ha szilárdabb, pl. puding állagú, akkor először húzd le a felületről a szennyeződést.)
 4. A foltot nedves törlőkendővel kíméletesen töröld át.
 5. Ne használj vegyszert.
 6. Makacs szennyeződéseknél pedig kérd szakember segítségét.


7 dolog, amit SOHA ne használj bársonykanapé tisztításhoz

Sajnos az interneten számos olyan házi praktika terjed, amellyel maradandó károkat okozhatsz, és ezeket utólag még egy kárpittisztító szakember sem tudja orvosolni. Mutatjuk, mit kerülj el, hogy ne okozz magadnak felesleges fejfájást.

 1. Gőztisztító: 

A magas hőmérsékletű gőztisztítók a kényes bársonykanapék legnagyobb ellenségei. A 100 C° feletti gőz befixálja a foltot az anyagba, hiszen az eljárás sokban hasonlít a kanapék színezéséhez. A foltot később már garantáltan nem lehet eltávolítani.

2. Szódabikarbóna:

A kanapé pórusait végérvényesen összeköti a szennyeződéssel, ahelyett, hogy szétválasztaná a kettőt. Szintén csak megnehezíti a további tisztítást.

3. Citrom:

Elsőre talán jó ötletnek tűnhet citromot facsarni a foltos felületre. Azonban a citrom savassága nem csak a foltot fogja kimarni, hanem a bársonykanapé színét is. Ezenkívül az anyag felülete is elgyengül tőle.

4. Só és víz:

A só és a víz elegye maróbb hatással bír a bársonykanapékra, mint a legerősebb vegyszer. A szennyeződés helyét világosabb foltokkal fogja még feltünőbbé tenni.

5. Ecet: 

Habár a modern háziasszonyok leghatékonyabb fegyvere, bársonykanapén használva tragikus eredményhez vezet, hiszen a foltot ugyanúgy fixálja a szövetben, mint a szódabikarbóna és a gőztisztító.

6. Forró vasaló:

Végérvényesen kifakítja a szövetet. A kiégetett fakó folttal később már semmit sem lehet kezdeni.

7. Különböző vegyszerek keveréke:

Ha vegyszerrel próbáltad meg kiszedni a foltot, de nem sikerült, soha ne próbálj meg több, különböző tisztítószert bevetni. A keveredésükkel olyan vegyületek jöhetnek létre, amik nem csak színfakító, de maró hatással is bírhatnak. Így akár kisebb lyukak is keletkezhetnek a kanapédon. 

Bársonykanapét vásárolnál?
Nézz körül több mint 600 bútor között »

Profi kollégáink a választott bársonykanapé tisztításáról is tudnak mesélni neked.
Egyeztess időpontot már ma »

Előző cikk A 3 legkülönlegesebb sarokgarnitúra a kínálatunkból