Skip to content
5 bevált tipp, hogy pihentetőbb és minőségibb legyen az alvás

5 bevált tipp, hogy pihentetőbb és minőségibb legyen az alvás

1. Alakíts ki esti rutint a pihentető alvás köré

Testünk biológiai órája folyton összeveti az éjszakát a nappallal és ez alapján a meghatározott ritmus alapján működteti a szervezetünkben zajló folyamatokat. A pihentető alváshoz elengedhetetlen, hogy a biológiai órád pontosan “ketyegjen”, ezt pedig legegyszerűbben azzal biztosíthatod, ha minden egyes nap közel ugyanakkor fekszel le.

Az esti rutin ciklikussága sokat segít azon, hogy szervezeted automatikusan elkezdje várni a pihentető alvás idejét, így mindig közel ugyanakkor álmosodsz majd el. A rendszeresség nemcsak az alvásminőséget javítja, hanem a hormonok, az anyagcsere és a sejtépítés folyamatait is segíti.

A pihentető alvás időpontjának fixálásához nagy segítség, ha már a lefekvés előtti 1-2 órát is meghatározott időbeosztás szerint töltöd. Legyen szó egy kényeztető arcápolási rutinról, pár fejezetnyi olvasásról, a másnapi teendőlistád kigondolásáról vagy gyermeked esti altatódalának elénekléséről. Az agy ezen tevékenységek elvégzése közben könnyebben hangolódik majd rá a közelgő alvásra.

2. Zárd ki estéidből a technológiát

Csak még egy rész kedvenc sorozatodból? Egy fontos elküldendő e-mail? Lakberendezési inspirációk böngészése Pinteresten? Természetesen ezeknek mind helyük van a napban, a pihentető alvás érdekében azonban azt javasoljuk, hogy ezeket a tevékenységeket semmiképpen se az esti órákra időzítsd.

Az elektronikus eszközök képernyői ugyanis úgynevezett kék fényt bocsátanak ki, amely elnyomja az alvásciklust irányító hormont, ezzel pedig összezavarja a szervezet biológiai óráját.

A megoldás? Ütemezd be fontos számítógépes munkáidat úgy, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már rá se kelljen nézned a monitorra. Száműzd a tv-t a nappaliba és lehetőség szerint a telefonodat se az éjjeliszekrényen tárold, hogy ezzel is elkerüld a céltalan Instagram-görgetést és a TikTok videók éjszakába nyúló nézését.

3. Készítsd fel testedet a pihentető alvásra rendszeres mozgással

Tudtad, hogy a testmozgás sokat segít a pihentető alvás elérésében? Ha heti 3-4 alkalommal sportolsz, tested kellemesen elfárad majd és jóval “nyitottabb” lesz a pihentető alvásra. A szívverés lassulása, az izmok regenerálódása és az erek enyhe tágulása lehetővé teszi, hogy több időt tölts az alvás REM, azaz mély álomban töltött fázisában.

Tipp: Időzítsd a testmozgást a reggeli órákra és adj plusz energialöketet a napodnak. Kerüld az esti edzést, hiszen az alvás előtt nem sokkal végzett izommunka fel is pörgethet, így pihentető alvás helyett ébren forgolódós órákat is szerezhetsz magadnak.

4. Vedd körbe magad a pihentető alvást segítő illatokkal

Ha kedveled a természetes illatokat, szívesen teázol és/vagy ismersz pár illóolajat, biztosan tudod, hogy bizonyos illatok jótékony hatást gyakorolnak a testre és az elmére, ezáltal a pihentető alvásra is.

Az illóolajok kínálatában ma már nagyon gyakoriak a minőségi, kifejezetten a pihentető alvást elősegítő természetes keverékek, de érdemes körülnézni az illatzsákok és a párnapermetek között is, ha este nehezen nyugszol meg.

A pihentető alvást biztosító illatok közül a legismertebbek közé tartozik a levendula, a méz és a citromfű. Ezeket akár fürdőszobádba is könnyen becsempészheted, hiszen az ilyen tusfürdőkkel és fürdősókkal a lefekvés előtti tisztálkodás elvégzendő feladat helyett igazi kényeztetéssé válik majd.

5. Válassz hálószobádba boxspring franciaágyat a pihentető alvásért

Az Amerikából származó boxspring franciaágyak csaknem 150 éve indultak hódító útjukra és népszerűségük azóta is egyre csak nő a lakberendezési trendekben.


Egy boxspring ágy kiváló hatással van a pihentető alvásra, mert

  • komplex matracrendszerrel és egyenletes súlyelosztással nyújt megfelelő alátámasztást a testednek,
  • masszív tartószerkezettel és stabil rugókkal garantálja az elalváshoz szükséges csendet,
  • magas, kárpitos háttámlájával véd a falak hidegétől.

A VIP Kanapé kínálatában a boxspring franciaágyak választható szövetekkel rendelhetők, hogy hálószobád pontosan olyan lehessen, mint amilyennek megálmodtad.
Tudj meg mindent a legkorszerűbb pihentető alvásélményt kínáló boxspring franciaágyakról ITT » 

Az alvászavarok olykor egy régi, elavult ágy vagy matrac használata miatt alakulnak ki. Válaszd ki vadiúj, minőségi ágyadat a VIP Kanapé kínálatából és élvezd a pihentető alvást minden éjjel.
Kezdd ITT »

A pihentető alvás nem álom többé. A VIP Kanapé raktáráruházában több mint 600 bútor között próbálhatod ki hálószobád vadiúj ékét.
Kérj időpontot ITT »

Previous article A 3 legkülönlegesebb sarokgarnitúra a kínálatunkból
Next article 5 ötlet az uniszex gyerekszoba kialakításához