Skip to content
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
Szeretnél körül nézni vagy vásásrolni nálunk? Szeretettel várunk, de előtte ne felejts el hívni minket telefonon! Tomi és Fati várni fognak, keresd őket!
5 bevált tipp, hogy pihentetőbb és minőségibb legyen az alvás

5 bevált tipp, hogy pihentetőbb és minőségibb legyen az alvás

1. Alakíts ki esti rutint a pihentető alvás köré

Testünk biológiai órája folyton összeveti az éjszakát a nappallal és ez alapján a meghatározott ritmus alapján működteti a szervezetünkben zajló folyamatokat. A pihentető alváshoz elengedhetetlen, hogy a biológiai órád pontosan “ketyegjen”, ezt pedig legegyszerűbben azzal biztosíthatod, ha minden egyes nap közel ugyanakkor fekszel le.

Az esti rutin ciklikussága sokat segít azon, hogy szervezeted automatikusan elkezdje várni a pihentető alvás idejét, így mindig közel ugyanakkor álmosodsz majd el. A rendszeresség nemcsak az alvásminőséget javítja, hanem a hormonok, az anyagcsere és a sejtépítés folyamatait is segíti.

A pihentető alvás időpontjának fixálásához nagy segítség, ha már a lefekvés előtti 1-2 órát is meghatározott időbeosztás szerint töltöd. Legyen szó egy kényeztető arcápolási rutinról, pár fejezetnyi olvasásról, a másnapi teendőlistád kigondolásáról vagy gyermeked esti altatódalának elénekléséről. Az agy ezen tevékenységek elvégzése közben könnyebben hangolódik majd rá a közelgő alvásra.

2. Zárd ki estéidből a technológiát

Csak még egy rész kedvenc sorozatodból? Egy fontos elküldendő e-mail? Lakberendezési inspirációk böngészése Pinteresten? Természetesen ezeknek mind helyük van a napban, a pihentető alvás érdekében azonban azt javasoljuk, hogy ezeket a tevékenységeket semmiképpen se az esti órákra időzítsd.

Az elektronikus eszközök képernyői ugyanis úgynevezett kék fényt bocsátanak ki, amely elnyomja az alvásciklust irányító hormont, ezzel pedig összezavarja a szervezet biológiai óráját.

A megoldás? Ütemezd be fontos számítógépes munkáidat úgy, hogy lefekvés előtt 1-2 órával már rá se kelljen nézned a monitorra. Száműzd a tv-t a nappaliba és lehetőség szerint a telefonodat se az éjjeliszekrényen tárold, hogy ezzel is elkerüld a céltalan Instagram-görgetést és a TikTok videók éjszakába nyúló nézését.

3. Készítsd fel testedet a pihentető alvásra rendszeres mozgással

Tudtad, hogy a testmozgás sokat segít a pihentető alvás elérésében? Ha heti 3-4 alkalommal sportolsz, tested kellemesen elfárad majd és jóval “nyitottabb” lesz a pihentető alvásra. A szívverés lassulása, az izmok regenerálódása és az erek enyhe tágulása lehetővé teszi, hogy több időt tölts az alvás REM, azaz mély álomban töltött fázisában.

Tipp: Időzítsd a testmozgást a reggeli órákra és adj plusz energialöketet a napodnak. Kerüld az esti edzést, hiszen az alvás előtt nem sokkal végzett izommunka fel is pörgethet, így pihentető alvás helyett ébren forgolódós órákat is szerezhetsz magadnak.

4. Vedd körbe magad a pihentető alvást segítő illatokkal

Ha kedveled a természetes illatokat, szívesen teázol és/vagy ismersz pár illóolajat, biztosan tudod, hogy bizonyos illatok jótékony hatást gyakorolnak a testre és az elmére, ezáltal a pihentető alvásra is.

Az illóolajok kínálatában ma már nagyon gyakoriak a minőségi, kifejezetten a pihentető alvást elősegítő természetes keverékek, de érdemes körülnézni az illatzsákok és a párnapermetek között is, ha este nehezen nyugszol meg.

A pihentető alvást biztosító illatok közül a legismertebbek közé tartozik a levendula, a méz és a citromfű. Ezeket akár fürdőszobádba is könnyen becsempészheted, hiszen az ilyen tusfürdőkkel és fürdősókkal a lefekvés előtti tisztálkodás elvégzendő feladat helyett igazi kényeztetéssé válik majd.

5. Válassz hálószobádba boxspring franciaágyat a pihentető alvásért

Az Amerikából származó boxspring franciaágyak csaknem 150 éve indultak hódító útjukra és népszerűségük azóta is egyre csak nő a lakberendezési trendekben.


Egy boxspring ágy kiváló hatással van a pihentető alvásra, mert

  • komplex matracrendszerrel és egyenletes súlyelosztással nyújt megfelelő alátámasztást a testednek,
  • masszív tartószerkezettel és stabil rugókkal garantálja az elalváshoz szükséges csendet,
  • magas, kárpitos háttámlájával véd a falak hidegétől.

A VIP Kanapé kínálatában a boxspring franciaágyak választható szövetekkel rendelhetők, hogy hálószobád pontosan olyan lehessen, mint amilyennek megálmodtad.
Tudj meg mindent a legkorszerűbb pihentető alvásélményt kínáló boxspring franciaágyakról ITT » 

Az alvászavarok olykor egy régi, elavult ágy vagy matrac használata miatt alakulnak ki. Válaszd ki vadiúj, minőségi ágyadat a VIP Kanapé kínálatából és élvezd a pihentető alvást minden éjjel.
Kezdd ITT »

A pihentető alvás nem álom többé. A VIP Kanapé raktáráruházában több mint 600 bútor között próbálhatod ki hálószobád vadiúj ékét.
Kérj időpontot ITT »

Previous article A 3 legkülönlegesebb sarokgarnitúra a kínálatunkból
Next article 5 ötlet az uniszex gyerekszoba kialakításához